¿COM DEFENSA EL CONTRACTE AGRARI A LA PAGESIA I EL TERRITORI?


Sostre. Protecció. Cuidar-se. Gaudir. Sentir-se part d’alguna cosa. Alimentar-se. Aquestes són algunes de les necessitats essencials per a la vida humana que recull la ja clàssica teoria del sociòleg xilè Max-Neef, una mirada aguda que ens parla dels àmbits fonamentals que hem de cobrir les persones, separant el gra de la palla i destriant aquells «falsos satisfactors» que ens aboca a desitjar el mercat capitalista.

Sense adonar-nos, hem delegat a grans corporacions, que aspiren a l’acumulació de capital i no a donar resposta a necessitats, les esferes bàsiques de les nostres vides. L’alimentació és una d’elles, i hem construït sobre l’acte de portar-se alguna cosa a la boca un enorme castell de cartes, fràgil i fastuós, petrodependent i transnacional, expoliador i hiperregulat.

Hem construït sobre l’acte de portar-se alguna cosa a la boca un enorme castell de cartes, fràgil i fastuós, petrodependent i transnacional, expoliador i hiperregulat

Mirant aquest castell des d’avall, enlluernades, estan les persones que conformen la base: les que s’alimenten a elles i a la seva gent dia a dia, la pagesia que llaura, pastura i prepara comandes, les persones que omplen cistells al mercat. Són les xarxes alimentàries locals, que en l’acte de produir aliments i nodrir-se, estan atenent moltes altres necessitats de la societat que sovint queden invisibilitzades.

La pagesia, a primera línia de camp, proveint-nos d’aliments, està fent una tasca imprescindible de gestió del territori que no podem permetre’ns desestimar. Parlem de manteniment de mosaic agroforestal, prevenció d’incendis, conservació i recuperació de biodiversitat, rehabilitació de patrimoni i moltes altres actuacions que donen vida al nostre entorn. 

A Collserola, a pocs kilòmetres d’alguns dels nuclis més poblats de Catalunya, un col·lectiu de pagesos i pageses que al 2021 es va fundar com a Collserola Pagesa, va voler reivindicar la tasca imprescindible que realitzen cada dia i fer una crida sense embuts al veïnat i les administracions: protegir la petita i mitjana pagesia és protegir el territori. 

Amb aquesta ambició i en el marc d’Alimentem Collserola, es va bastir de forma participativa el Contracte Agrari de Collserola. El CAC és un sistema de remuneració als serveis ecosistèmics que brinda la pagesia al Parc i als municipis que l’envolten. Compta amb el finançament del Consorci de la Serra i de 8 municipis, i ha nascut per ser una eina estructural de suport a la pagesia del Parc.

Fertilitat dels sòls amb adobs de Collserola, rehabilitació de murs de pedra seca, manteniment de camins, cria de races autòctones i cultiu de varietats locals o organització de visites són algunes de les actuacions que la pagesia fa pel fet de ser, i que es volen reconèixer i compensar. Amb el CAC, el Parc de Collserola està teixint una aliança mútua amb la pagesia del territori, posant en valor una tasca tan diversa i arrelada, que és impossible licitar a serveis externs.

Tanquem una primera edició del projecte, després d’anys de reflexió i acció per impulsar la transició agroecològica a Collserola, i veiem els fruits de la feina col·lectiva, però queda molt camí per recórrer. La pagesia ha vist en el CAC un recurs per facilitar la viabilitat de les finques, i motivar a fer millores en el disseny dels projectes, en pràctiques i infraestructures agràries. 

Fertilitat dels sòls amb adobs de Collserola, rehabilitació de murs de pedra seca, manteniment de camins, cria de races autòctones i cultiu de varietats locals o organització de visites són algunes de les actuacions que la pagesia fa pel fet de ser, i que es volen reconèixer i compensar

Acompanyada d’altres actuacions, a Collserola s’ha testejat aquesta eina de reconeixement a l’activitat agrària, consensuada, de minimització de burocràcia i amb una repercussió directa sobre l’economia de les finques, que espera servir d’inspiració a altres zones. Els Contractes Agraris ofereixen un potencial de política pública municipal i comarcal per donar suport a la pagesia molt concreta, replicable i adaptable a la realitat agrària i ambiental de cada territori.

Continuem caminant per donar resposta als reptes dels sistemes alimentaris locals, i necessitem les energies de totes, consumidores, pagesia, administracions, hortolanes i entitats per construir xarxes alimentàries que nodreixin i cuidin persones i territoris.

Arran de Terra


(1)  Alimentem Collserola és un projecte del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, amb l’equip tècnic d’Arran de terra SCCL, que des del 2016 impulsa la transició agroecològica al Parc. Més informació del projecte a https://parcnaturalcollserola.cat/pla-agropecuari/alimentem-collserola/

(2)  Si vols saber-ne més, pots consultar la web de l’acció: https://parcnaturalcollserola.cat/pla-agropecuari/alimentem-collserola/contracte-agrari-de-collserola/


A %d bloguers els agrada això: