CUINES COL·LECTIVES AGROECOLÒGIQUES JA


Menjadors Ecològics i el Pa Sencer SCCL

El sector de col·lectivitats agrupa els serveis d’elaboració i distribució de menjar en menjadors escolars, menjadors socials, hospitals, residències, etc., molts d’ells de titularitat pública i, per tant, dependents de l’administració. La seva gestió podria contribuir a transformar el sector primari si subministrés aliments de producció local, de temporada i ecològics, garantint un preu just a productors i productores. Però malgrat s’ha demostrat la seva viabilitat i malgrat que portem anys reivindicant que es faci una aposta per aquest model, continua sent una assignatura pendent de l’administració pública.

Les col·lectivitats garanteixen el consum i la compra d’aliments de manera periòdica i estable durant tot o gran part de l’any. Només caldria que els seus menús s’adaptin, al màxim, al que produeix el territori

L’estratègia és fàcil i sembla òbvia: vincular el consum de les cuines col·lectives amb la producció local d’aliments. Seria una manera de lluitar contra la crisi climàtica, de promoure la producció agroecològica, d’evitar la pèrdua de més pagesia i dinamitzar el teixit econòmic i associatiu local. Cal recordar que les col·lectivitats garanteixen el consum i la compra d’aliments de manera periòdica i estable durant tot o gran part de l’any. Només caldria que els seus menús s’adaptin, al màxim, al que produeix el territori. Per exemple, si Barcelona està rodejada de comarques amb un potencial productiu de verdures, per què es continua comprant verdures que venen de molt lluny i que estan en mans de les grans productores i distribuïdores d’aliments?

L’alternativa existeix, hi ha algunes eines que ens permeten avançar cap a aquest model i tenim experiències inspiradores. Tan sols ens fa falta que els fins ara projectes pilot siguin referents per a augmentar, de manera progressiva, el nombre de col·lectivitats que apostin per aquest model i es transformin en estratègies alimentàries territorials. Per a això, és fonamental la implicació dels governs i les administracions de manera que existeixi un marc polític, administratiu i tècnic per a que aquest model sigui possible.

Mentre es continuen demostrant els avantatges i la viabilitat d’aquest model transformador, no s’entén el motiu pel qual continua havent-hi barreres, dificultats i excuses per part de les administracions i els governs, especialment en una època on està desapareixent la pagesia i en ple període d’emergència climàtica i energètica

Al nostre entendre, després d’anys d’estudis i experiències pràctiques, i amb la situació del sector primari cada vegada més crítica, segueix sense existir una estratègia alimentària i agrícola que vinculi el sector productiu amb el sector de la restauració col·lectiva. La compra pública alimentària és una de les millors eines per a impulsar canvis en la realitat socioeconòmica i ambiental del nostre país. D’una banda, pot generar les condicions favorables per a comprometre’s amb la pagesia i assegurar estabilitat i preus justos; però, per una altra, també pot reconèixer i incentivar la professionalització de la cuina i garantir el dret a l’alimentació per a les persones usuàries del servei.

Ara bé en aquesta transició agroecològica de les col·lectivitats hem de considerar, al menys, dos factors: 1) la capacitat de producció local i la logística de distribució per garantir les necessitats de consum de les col·lectivitats i 2) el cost econòmic del servei.

Mentre es continuen demostrant els avantatges i la viabilitat d’aquest model transformador, no s’entén el motiu pel qual continua havent-hi barreres, dificultats i excuses per part de les administracions i els governs. En una època on està desapareixent la pagesia i en ple període d’emergència climàtica i energètica no s’entén, per exemple, que encara no s’hagi articulat una llei de compra pública alimentaria que aposti per la sobirania alimentària i agroecologia. Tot queda en declaració d’intencions. Intencions que en absolut coincideixen amb les mesures urgents que s’haurien de dur a terme.

Menjadors Ecològics i El Pa Sencer SCCLDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: