COMPOST DESCENTRALITZAT I NO MERCANTILISTA


Revolta-Germanetes

La gestió comunitària és un mecanisme que genera, amb èxit, nodes d’acció que impliquen canvis en l’entorn, trenquen inèrcies negatives i potencien les relacions humanes. Es tracta d’anar més enllà de l’associacionisme per practicar valors que exigeixen democràcia i participació, arrelament al territori i sostenibilitat i cures. La gestió del comú, en espais segurs, on s’hi respecti la dignitat de la persona, comporta impacte i retorn social i origina transformacions polítiques. A Germanetes, a l’Esquerra de l’Eixample, hereva del moviment 15M, ja fa més d’11 anys que es va ocupar el solar buit on s’aixecava l’asil de les Germanetes del Pobres, per generar-hi activitat, fer xarxa veïnal i promoure continguts socials per al barri. Avui s’hi gestionen projectes comunitàriament, mantenint els valors esmentats i acceptant les dificultats que apareixen en la pràctica.

En tres anys el projecte de compostatge comunitari de Germanetes ha aconseguit incorporar persones del barri en una dinàmica senzilla. Totes se senten membres d’un col·lectiu que visualitza com recuperar de forma tangible la fracció orgànica sense perdre’n la pista quan s’aboca al contenidor marró

Un exemple és el projecte Revolta-Germanetes, de compostatge descentralitzat comunitari. Revolta-Germanetes va néixer d’una iniciativa de la cooperativa Tarpuna i de l’Associació Germanetes Jardins d’Emma, amb la voluntat que el veïnat es conscienciï per recuperar les restes de la fracció orgànica, sense exigir molt esforç ni dedicació. El Districte de l’Eixample va assumir el projecte  com a prova pilot durant un any. L’Associació va exigir que fossin les mateixes veïnes qui ho gestionessin i que controlessin tots els processos necessaris per obtenir el compost que, finalment, retornaria al veïnat. El manteniment de l’espai, la gestió d’impropis, l’elaboració de piles, la difusió i l’acció política del projecte sempre han estat de gestió comunitària. És cert que Tarpuna és la propietària de la màquina i que en té d’altres en espais concrets on també es fa compost i que, el primer any, el Districte va pagar-ne la instal·lació i el cost, però a Germanetes, assumim el projecte com a propi i el convertim en imprescindible a nivell popular i en la gestió comunitària.

En tres anys, el projecte ha aconseguit incorporar persones del barri en una dinàmica senzilla, on pots dedicar-hi el temps que consideris. Totes se senten membres d’un col·lectiu que visualitza com recuperar de forma tangible la fracció orgànica i no perdre’n la pista quan s’aboca al contenidor marró. Només cal portar-lo al lloc on hi ha la màquina i, si es vol, fer-ne el seguiment. Aquesta forma còmode, però compromesa, de fer vida i acció comunitària, també la practiquen escoles, instituts, petits restaurants i botigues. Es tracta de participar en un espai segur i amable, on l’objectiu de reciclar i compostar genera, alhora, convivència. 

Revolta-Germanetes no pretén ser un model únic de compostatge descentralitzat. N’hi ha d’altres que aconsegueixen un compost excel·lent i tant de bo n’hi hagués més. Però qui porta el seu residu orgànic a Revolta-Germanetes i apunta en una llista els quilograms que aboca a la màquina, comprova que d’altres també ho fan, potser fins i tot l’escola del seu net o la botiga on compra, i se sent partícip d’una acció política

Revolta-Germanetes no pretén ser un model únic de compostatge descentralitzat. N’hi ha d’altres que aconsegueixen un compost excel·lent; i tant de bo n’hi hagués més. Però qui porta el seu residu orgànic a Revolta-Germanetes i apunta en una llista els quilograms que aboca a la màquina, comprova que d’altres també ho fan, potser fins i tot l’escola del seu net o la botiga on compra, i se sent partícip d’una acció política. I si, a més, gaudeix d’una mica més de temps i segueix el procés de compostatge, tres mesos més tard, podrà comprovar com aquesta acció té un retorn social: els horts veïnals, els balcons i els parterres escolars en seran els beneficiaris. És important destacar que l’objectiu d’aquest procediment de compostatge no és mercantilista. Es poden haver portat molts quilograms de residus orgànics a Revolta-Germanetes, però al final, només es recull una mica de compost per a les plantes de casa o per cedir-lo a d’altres. Per tant, la recompensa no és només material i té, també, un component ideològic. Creiem que no només millorem una mica l’entorn, sinó que enfortim el teixit veïnal i practiquem la gestió del comú, d’allò que és nostre.

La gestió comunitària demana també una relació amb les administracions polítiques, en el cas de Revolta-Germanetes amb l’Ajuntament de Barcelona. Aquest model necessita d’un suport imprescindible, perquè li cal un espai i una dotació econòmica per a la màquina. Tarpuna ha elaborat estudis que calculen l’estalvi econòmic per a l’Ajuntament en no recollir i reciclar les tones de fracció orgànica que gestionen les veïnes, gràcies al capital humà que hi aporten. I, també, de l’impacte ambiental, clarament inferior al del sistemes centralitzats: fins a un 86% menys d’emissions de CO2 eq. Tot plegat, justifica que una part dels nostres impostos retorni al barri per mantenir el projecte. Defensem que la gestió comunitària és un servei públic i que, com a tal, necessita el control per part de l’administració perquè valori els resultats. Demanem que es reuneixi amb el veïnat, tantes vegades com consideri, n’escolti l’opinió i en comprovi la utilitat.

La gestió comunitària d’allò que s’anomena públic, del comú que ens pertany a tots, quan és possible, és més eficient i viva si ho fa el veïnat que si s’encarrega a una empresa, sigui pública o privada. Es tracta d’una manera de viure que va més enllà de la gestió d’uns recursos.

Revolta-Germanetes

Per saber-ne més: https://directa.cat/revolta-compostatge-i-experiencia-comunitaria/Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: