Nota de premsa

·       

La xarxa Ruralitzem-Veus per la Sobirania Alimentària, que agrupa 34 entitats agroecològiques, organitza un acte unitari el proper 26 de març a la Plaça Catalunya de Barcelona per reclamar la necessitat d’avançar cap a la sobirania alimentària.

L’organització espera la participació de més de 2.000 persones vinculades amb el món de l’agroecologia a Catalunya i l’assistència de portaveus de plataformes internacionals com la World Farmers Market Coalition i Slow Food.

QUÈ: Acte unitari Veus per a la Sobirania Alimentària

A ON: Plaça de Catalunya (08002, Barcelona)

QUAN: Diumenge 26 de març de 2023. 11:30h

Programa i cartell

Barcelona, 21 de març 2023.- La xarxa Ruralitzem-Veus per la Sobirania Alimentària organitza el proper diumenge 26 de març de 2023 un gran acte unitari a la Plaça Catalunya per reclamar un model alimentari més just, democràtic i sostenible, basat en la sobirania alimentària. La jornada, que també vol ser un punt de trobada entre el camp i la ciutat i una porta d’accés a l’agroecologia i l’alimentació sostenible per a un gran nombre de persones, constarà d’una gran mostra de mercats de pagès i entitats, tallers, activitats, actuacions musicals i una gran calçotada. Consta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona: econòmicament amb la subvenció ‘Impulsem el que fas’ i amb el de Districte per a la organització.

 La xarxa, que agrupa 34 entitats agroecològiques vinculades amb la sobirania alimentària, preveu una acte multitudinari, amb la presència de més de 2.000 persones i una cinquantena de col·lectius. D’altra banda, a l’acte també hi assistiran actors internacionals del sector agroecològic, com el director general de la World Farmers Market Coalition, Carmelo Troccoli, i la Coordinadora de la xarxa de mercats de pagès de Slow Food Internacional, Elena Sandrone.

De l’alimentació en mans d’uns quants a la sobirania alimentària

Ruralitzem- Veus per la Sobirania Alimentària agrupa la sensibilitat de diversos actors agroecològics que aposten per un canvi profund de model de l’actual sistema alimentari, especialment a la ciutat i àrea metropolitana.

 “Barcelona no té futur sense restablir l’equilibri amb el territori sobre el qual es projecta. Però això implica establir aliances entre la població consumidora i la pagesia catalana, tenint especial cura del cinturó agropolità. Hi ha un model que ho permet, basat en el control de la cadena des de baix. Es diu Sobirania Alimentària”, assegura el manifest de Ruralitzem-Veus per la Sobirania Alimentària, un manifest col·laboratiu entre els diversos moviments, que recull les demandes i denuncies dels diversos àmbits implicats.

 La xarxa reclama deixar d’entendre l’alimentació com una mercaderia i passar a considerar-la un bé comú, i que es contempli una visió sostenible en tota la seva cadena de valor. Lamenta que l’agronegoci, que perpetua desigualtats en el sector agrícola i presenta un model mediambientalment insostenible i basat en l’especulació, segueixi sent predominant a Barcelona. Juntament amb d’altres reivindicacions, es denuncia que entre 1990 i 2012, al voltant de Barcelona s’ha perdut gairebé el 50% de la superficie agrícola, una superfície que es considera indispensable si es vol virar cap a un sistema alimentari de sostenible, saludable, just i de proximitat.

Contactes per a confirmar assistència, demanar més informació o gestionar entrevistes:

Laia Serra Valls,  (626146274)

Adrià Gratacós, Torras (600 40 82 95, agratacos@periodistes.org)

Xavier Montagut, (722589617)